Festyn rodzinny w Publicznym Przedszkolu „Promyk Słońca”

Dnia 6 czerwca 2023 roku w ogrodzie Publicznego Przedszkola „Promyk Słońca” w Dziwnowie odbył się Festyn Rodzinny. Każdy uczestnik festynu mógł znaleźć coś dla siebie i miło spędzić czas.

Rodzice naszych przedszkolaków wraz z pracownikami przedszkola przygotowali stoiska z potrawami z różnych regionów świata, brokatowe tatuaże, warkoczyki, fotobudka, a przede wszystkim 3 godziny dobrej zabawy z animatorem „DJ Loczkiem” panem Tomaszem Mażewskim. Były tańce, konkursy, dobra zabawa, która nie opuszczała dzieci przez cały czas trwania festynu. Zabawę uatrakcyjniły bańki mydlane, cukrowa wata oraz lody dla wszystkich uczestników. Zabawa na maksa, ciekawe prowadzenie, profesjonalizm na wesoło, świetna energia udzieliła się wszystkim uczestnikom.
Dużą atrakcją festynu były stoiska z potrawami z różnych kuchni świata.
Kuchnia włoska należy do najbardziej lubianych i najchętniej wybieranych na świecie, dlatego rodzice z grupy V „Misie” przygotowali dania włoskie. Nie mogło zabraknąć kulinarnej wizytówki Włoch – pizzy z różnymi dodatkami, lazagne, gnocchii, ravioli, spagetti bolonez, bruschetty z pomidoram oraz tiramisu i lemoniady.
Kuchnia grecka jest doskonałym przykładem kuchni śródziemnomorskiej, w której królują wszelkiego rodzaju warzywa oraz owoce morza. Potrawy kuchni greckiej przygotowali rodzice dzieci z grupy IV „Tygryski”. Na stoisku Grecji były sałatka grecka, chleb ziołowy,
greckie pierożki z serem graviera, tatziki, sałatka gyros, ciasto czekoladowe sokolatopita, ciasto pomarańczowe, Pana cotta, pita z grillowanym kurczakiem i tatzikami, nachosy z salsą pomidorową i pieczoną papryką, pizza grecka, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy oraz kawa frappe.
Na stoisku przygotowanym przez rodziców dzieci z grupy I „Smerfy” królowały potrawy kuchni polskiej, m.in. pierogi, gołąbki, kotlety schabowe, barszcz czerwony z krokietami, żurek, bigos, sałatka jarzynowa, chleb ze smalcem oraz ciasta jabłecznik, sernik, które można było popić kompotem z polskich owoców.
Rodzice dzieci z gupy II „Duszki” przygotowali kuchnię meksykańską, która kojarzy się przede wszystkim z papryką chili, jest ciekawa i bardzo bogata w smaki. Dlatego na stoisku można było skosztować mini tortillę, tacos, chili con carne, gotowaną kukurydzę, churrosy z nutellą, mini piniaty, kanapeczki z pastą meksykańską, salsę owocową, arbuza oraz lemoniadę.

Grupa III „Gumisie” serwowała dania kuchni amerykańskiej, która słynie z hamburgerów, hot dogów, frytek, popcornu oraz kojarzy się z grillowaniem. Można było kupić burgery z kurczakiem, wołowe lub vege, grillowaną karkówkę, żeberka BBQ oraz skrzydełka, Hot Dogi, donaty, popcorn, pancakes z syropem klonowym lub czekoladowym sosem, Buble Tea, coca-colę, soki, wodę oraz sałatkę colesław.
Jedzenie przygotowane zgodnie z tajnikami kuchni azjatyckiej, aromatyczne, na długo pozostaje w pamięci, dlatego pracownicy naszego przedszkola przygotowali na festyn kuchnię azjatycką. Na stoisku w menu znaleźć można było zupę tajską z kurczakiem
i makaronem, kurczaka z ryżem i warzywami, sałatkę azjatycką z kurczakiem doprawioną orzechowym lub pomarańczowym dressingiem, ciasto z azjatycką marchewką, sernik po japońsku, chińskie babeczki, japoński orzechowiec, chińskie ciasteczka z wróżbą oraz azjatyckie deserki kokosowe z galaretką i truskawkami.
Spotkanie było okazją do integrowania środowiska lokalnego, przedszkolnego i rodzinnego. Dzieciom bardzo podobały się wszystkie atrakcje, a przede wszystkim cieszyły się, że ten czas mogły spędzić razem z bliskimi. Rodzice wraz ze swoimi pociechami pokazali, że potrafią wspólnie się bawić i aktywnie spędzać wolny czas. Wszystkim gratulujemy i dziękujemy za obecność, zaangażowanie i dobrą zabawę. Zebrane fundusze zasiliły konto Rady Rodziców i zostaną przeznaczone na atrakcj dla dzieci z naszego przedszkola.

Opracowały: Bożena Zajączkowska i Anna Franczak