Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

    8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – został  on zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie wśród najmłodszych (i nie tylko), zdrowego jedzenia, dobrych-zdrowych nawyków żywieniowych takich jak spożywanie regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

    Dzieci poznały zasady zdrowego odżywiania się i zdrowego stylu życia. W grupach odbyły się zajęcia edukacyjne oraz zabawy dotyczące racjonalnego odżywiania – dzieci analizowały piramidę zdrowego żywienia, uczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia od zdrowej żywności, rozwiązywały zagadki, tworzyły kolorowe plakaty o zdrowym jedzeniu, a nawet robiły zdrowy sok ze świeżych warzyw i owoców.

Opracowały: Anita Chudy i Izabela Łyjak